Miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus)

Miskant cukrowy jest wieloletnią trawą ozdobną. Osiąga wysokość 210- 250 cm razem z kwiatostanami. Rozrasta się silnymi i grubymi rozłogami, dlatego warto wcześniej przemyśleć sadzenie tej trawy ozdobnej. Liście ma zielone, dorastają do 90 cm i lekko zwisają. Przebarwiają się na brunatny kolor. Puszyste, białe kwiatostany pojawiają się od końca sierpnia. Wraz z upływem czasu zasychają i nabierają jasnobeżowy kolor.

Uprawa i pielęgnacja

Preferuje dobrze nasłonecznione stanowiska. W półcieniu będzie się pokładał. Dobrze rozwija się na glebach wilgotnych, przepuszczalnych o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. W glebie suchej i jałowej wolno rośnie i nie osiąga sporych rozmiarów. Łatwo przystosowuje się do różnych typów gleby. Nie potrzebuje systematycznego nawożenia. Jesienią miskanta cukrowego warto związać, by usychające liście nie odpadały przy silnie wiejącym wietrze. Młode rośliny w pierwszym roku warto delikatnie okryć na zimę. Wokół rośliny wysypujemy korę na grubość ok. 5 cm.

Kwiatostany mogą służyć jako element suchych bukietów. Po ścięciu wiechy tworzą zwarty kwiatostan.