Rozplenica japońska - cięcie na wiosnę

Rozplenica japońska to jedna z ładniejszych traw ozdobnych w naszym ogrodzie. Wiosną nadchodzi czas by ściąć jej zeszłoroczne uschnięte pędy, które zdobiły nasze rabaty. Gdy pogoda sprzyja możemy ścinać suche chochoły już w połowie marca w innym razie czekamy na poprawienie się pogody do kwietnia.

Rozplenica wypuszcza późno młode pędy, więc nie ma co się spieszyć.

Cięcie rozplenicy japońskiej krok po kroku.

1. Najpierw rozgarniamy korę, usuwamy gałązki iglaków jeżeli nimi okryliśmy podłoże wokół trawy. Po tych czynnościach przystępujemy do ścinania suchych pędów. Są dość twarde i mocne, dlatego warto mieć ostry sekator. Jeżeli mamy wiele okazów w ogrodzie do ścięcia suchych pędów może posłużyć nam kosa spalinowa z zamontowaną tarczą. Na pewno ułatwi nam pracę.


rozplenica rozplenica2

2. Jeżeli używamy sekatora pędy rozplenicy ścinamy od zewnątrz do wewnątrz na wysokość 2-3 cm od ziemi, wtedy łatwiej nam będzie usuwać ścięte pędy rozplenicy japońskiej.


rozplenica3

3. Po wstępnym ścięciu wszystkich suchych liści i pędów możemy ewentualnie wyrównać kępę, ścinając wystające kikuty i oczyścić ją z resztek ziemi, kory czy liści.
rozplenica4

4. Tak wygląda prawidłowo przycięta rozplenica. Pozostaje nam czekać na pojawiające się pierwsze młode źdźbła, oczywiście jeżeli rozplenica nie przemarzła.


rozplenica5